Blog

Minden ami árnyékolás

Tekintse meg cégünk

Blog

munkáink
Rólunk, árnyékolástechnika

Roletta: 9+1 meghökkentő ötlet rolettára

2017. 08. 25. 09:57

Tapasztalataink szerint az egyik legkedveltebb árnyékolási eszköz a roletta Budapesten és vidéken egyaránt. Sokoldalúan variálható, használható egyenes vagy ferde felületeken, a fényáteresztőtől a teljesen fényzáróig minden árnyékolási fokozatban elérhető, kül- és beltéren egyaránt használható, lehet kézi vagy motoros működtetésű, tokozott, rugós vagy láncos. A képet tovább tarkítja még a rendelkezésre álló széles szín- és anyagválaszték, de ha ez még nem lenne elég, a következő válogatásban bemutatunk még 9+1 szokatlan alkalmazási módot:

1: Az ablak felületére kívülről felszerelt árnyékoló vagy napháló. Mivel az üveg külső felületét is védi a felmelegedéstől, javítja a hőszigetelés hatásfokát.

2: Külső teraszokon szélfogó / árnyékoló. A terasz szerkezeti elemeit kihasználva egy keskenyebb sáv kitakarható rolettával, így igény esetén minimális fényvesztéssel oldható meg a szükséges nap- és szélvédelem.

3: Terasz leválasztó vagy térelválasztó. Kiválóan használható kvázi mobil falként külső teraszokon, akár a teraszok leválasztására, vagy éppen a terasz/erkély több részre osztására. A roletta a Budapesten elterjedt közös erkélyek tagolására is kiváló megoldást nyújthat.

4: Tokozott változatban naptetőként is használható, alkalmasan kialakított sínnel akár egyszerre töltheti be a tető és az oldalsó árnyékoló funkcióját is.

5: Térelválasztóként természetesen nem csupán a teraszon, erkélyen, hanem beltérben is jól használható: segítségével a nyitott terek szükség esetén jól szeparálhatók, pár mozdulattal akár vendégszobává alakítható a nappali egy része, vagy leválasztható a főzősarok. Nemcsak lakóterekben, hanem üzletekben, pl. szoláriumokban, wellness-helyiségekben is jó szolgálatot tehet az egyes munkahelyek vagy kezelők ideiglenes elválasztására, vagy kisebb fülkék szeparálására.

6: Teljes fényzáró rolettával pillanatok alatt tökéletes moziteremmé varázsolhatja nappaliját vagy akár a tárgyalót anélkül, hogy állandó társa lenne a sötét, így kompromisszumok nélkül élvezheti mind a beáramló fényt, mind a sötét termet, mikor mire van éppen szükség.

7: A kisebb-nagyobb beugrók vagy nyitott polcok roletta segítségével dekoratív szekrényekké varázsolhatók, de akár a lépcső alatti tárolók eltakarására is kiváló.

8: A ritkán használt lépcsők, padlásfeljárók, vagy üzletekben a raktárrész leválasztására is alkalmas, egyszerűen elzárhatja ezeket a területeket a kíváncsi szemek elől.

9: Ha már ábrándozott a baldachinos ágyak meghitt védelméről, de ódzkodik a masszív, tömör kerettől, akkor erre is megoldást nyújthat a roletta.

+1: A széles szín- anyag- és formaválaszték mellett akár egyedi mintázatú rolettát is álmodhat magának, tisztán dekoratív céllal. A lakberendezési irányzatok gyakran illesztenek dekorációs céllal kültéri ablak-imitációkat a falra – ezekhez hasonlóan bátran feldobhatja az ablaktalan falakat vagy éppen az említett ablak-imitációkat egy-egy szép rolettával.

A szalagfüggöny Budapesten majdnem olyan népszerű, mint a roletta, és használata is majdnem olyan széleskörű. Dobogós helyen szerepel még a reluxa, Budapesten és vidéken járva mindháromra bőségesen találunk olyan ötleteket, amelyekben a funkció és az esztétikum egyformán hangsúlyos.