Blog

Minden ami árnyékolás

Tekintse meg cégünk

Blog

munkáink
Rólunk, árnyékolástechnika

Gyönyörűség és praktikum egyben: roletta

2017. 08. 04. 14:13

A belső árnyékolók közül a legrégebben használt és talán a legnépszerűbb szerkezet is a roletta. Régen a sötétítőfüggöny helyettesítésére használták, mára már egy nagyon praktikus lakberendezési eszközzé vált. Több változatát használják a rolettának Budapesten és vidéken is. Akad áttetsző, hővisszaverő, de teljes sötétséget biztosító típus is, mely akár hagyományos, akár modern környezetben is jó szolgálatot tud tenni.

Függőleges és ferde ablakok árnyékolására is használják, így kedvelt megoldás tetőablakok esetében, de akár homlokzatra is felszerelhető.

Több változata van mozgatás szempontjából is. A leggyakrabban használt változata a gyöngyláncos és a rugós, de található tekerőkaros és motoros típus is. Utóbbit előszeretettel alkalmazzák magasan lévő tetőablakoknál, illetve az intelligens házak és lakások nyílászáróinál is szívesen veszik igénybe a rolettát Budapesten és a világ más településein is.

A klasszikus függőleges ablakoknál a rugós roletta jól alkalmazható, mert kivitelezésének köszönhetően a roletta bárhol fixálható, de akár egy kézmozdulattal el is tüntethető.

A vezetősínes rolettahenger esztétikusan felszerelhető, de ha egyedi megjelenést szeretne biztosítani, akkor tokozott rolettát is választhat a kedves érdeklődő a kínálatból. Ilyenkor a roletta hasonlóan üzemel, mint a redőny, ebben az esetben lehet csaknem százszázalékosan besötétíteni.

A roletta fémszerkezete alapvetően fehér, de felár ellenében a szobával, a bútorokkal, a szalagfüggönnyel vagy az ablakkerettel harmonizáló színben is megrendelhető.

Természetesen, ha nem elsősorban a sötétítés az elsődleges cél, csak dekorációs elemként funkcionál, akkor akár megfelelő színeket összeválogatva, a szalagfüggönnyel közösen alkalmazva tökéletes színharmónia alakítható ki a helyiségben.

Elsősorban textil változatát alkalmazzák, melynek csaknem 20 fajta változata létezik, természetesen ennek sokszorosára duzzad a választék, ha a különböző színek kavalkádját vesszük figyelembe a csaknem 150 színváltozatból. A roletta textíliák között a lyukacsos szerkezetűtől, az áttetszőn át, a tökéletes sötétséget biztosítóig, a fehértől, a pasztellszíneken keresztül egészen a feketéig, a natúrtól a selymes fényűig terjed a választék. De napjainkban a digitális nyomdatechnikának köszönhetően akár egyedi mintázatú roletta is készíthető, határt csak a megrendelő képzelete és pénztárcája szabhat.

A roletta nagy előnye a többi árnyékolóval szemben az, hogy szabályozni lehet az árnyékolás felületét, így nemcsak teljesen le- vagy felhúzva lehet alkalmazni, de akár félárbocra eresztve is jó szolgálatot tehet.

Másik előnyös tulajdonsága, hogy az ablakpárkány belső részét teljesen szabaddá teszi, így a virágok sérülés nélkül élvezhetik a helyet az ablaktáblák közelében.

Ha a szükség úgy hozza, akkor nemcsak a nyílászáróra, hanem a fal síkjára is könnyen felerősíthető.

Tolóajtók esetében jelenthet kiváló megoldást az oldalsínes vezetéssel kialakított, erősebb kivitelű alumínium tokkal felszerelt, vízszintesen mozgó és csukódó roletta.