Blog

Minden ami árnyékolás

Tekintse meg cégünk

Blog

munkáink
Rólunk, árnyékolástechnika

Mi a különbség a szalagfüggöny, a roletta és a reluxa között?

2017. 08. 25. 09:17

Tudta, hogy lakása hőszabályozásához nagyban hozzájárul, hogy mennyi fényt ereszt be az ablakokon keresztül?

Az úgynevezett benapozás során az üvegtáblákon keresztül nagy mennyiségű hő tud bejutni a lakásba. Ez télen akár jól is jöhet, hiszen a fűtésszámla csökkenthető, ha megfelelő hőmennyiség tud bejutni a helyiségekbe. Viszont nyáron lehet, hogy sokkal jobban vágyna hűvös helyiségekre, miközben odakinn tombol a kánikula.

Megfelelő árnyékolástechnika kiválasztásával akár légkondicionáló berendezés nélkül is optimális hőmérsékletet tud biztosítani saját maga és családja számára.

Minden megoldásnak  vannak előnyei és hátrányai, ezért a különböző tulajdonságaikkal célszerű még vásárlás előtt részletesen megismerkednie, hogy biztosan a legjobb döntést tudja hozni.

Vegyük sorra alegnépszerűbb és legdekoratívabb árnyékolástechnológiákat, melyek külön-különés együtt is kiválóan és kétség kívül esztétikai élményt nyújtva tudják alakását hűvösebbé tenni.

A szalagfüggöny, a roletta és a reluxa Budapesten a legnépszerűbb árnyékolástechnikai eszközöknek számítanak, háttérbe szorítva a hagyományos sötétítő függönyöket és a nehézkesebb redőnyöket. Nézzük hát a jellemzőiket külön-külön.

1.    A  hosszú csíkokból álló szalagfüggöny, mint belső árnyékoló története Budapesten több évtizedes múltra tekint vissza. Kezdetben elsősorban hivatalokban, bankokban használták,kvázi a függönyök helyettesítésére. Ahogy nőtt a szalagfüggöny-választék, egyre inkább teret hódított a lakberendezés területén is. Széles színpalettával, különböző anyagminőségben gyártják napjainkban. Szinte bármilyen felülethez illeszthető, a hagyományos megoldások mellett akár ferde síkon, de boltíves részeken is alkalmazható.

2.    A roletta, vagy hétköznapinevén textilroló napjainkban is az egyik legnépszerűbb árnyékolónak számít apiacon. Nagymamáink korában még csak egyfajta változata volt. Mostanra számostípust találhatunk a boltokban a rolettából Budapesten, nemcsak a fényáteresztőés fényzáró, többszínű textilek között válogathatunk, de maga a működtetés istöbbféle szerkezettel történik. A textil és roletta működését segítő szerkezetegyüttese adja összességében az esztétikai élményt és az árnyékoló funkcióját.Maga az alkalmatosság lehet tokos és tok nélküli kivitelű, ami függőleges, deakár ferde felületek, például tetőablakok árnyékolására is kiválóan alkalmas. Aszerkezet működtetése lehet manuális és gépesített is, létezik rugós,tekerőkaros, gyöngyláncos és motoros változat is.

3.    A reluxa napjainkbanreneszánszát éli Budapesten. A különböző szélességű fémből vagy fából készültlamellákból álló szerkezetet többfajta kivitelben, óriási színválasztékbantalálhatja meg a boltokban. A reluxa legnagyobb előnye, hogy úgy védi meglakását a fényvisszaverő rétegének segítségével az erős napsugárzástól, hogyközben kellő mennyiségű fény tud bejutni a belső lakóterekbe. Ezeknek azárnyékolóknak a hátrányos tulajdonsága az, hogy kevésbé véd a külsőhőmérsékleti hatások ellen, ez főleg télen okozhat némi kellemetlenséget.

Mindhárom árnyékolóöltözteti otthonunkat, irodánkat és komfortosabbá is teszi azt. Egymássalkombinálva nagyszerű esztétikus látványt érhet el.