Blog

Minden ami árnyékolás

Tekintse meg cégünk

Blog

munkáink
Rólunk, árnyékolástechnika

Szalagfüggöny: Titkok a szalagfüggönyön túl

2017. 08. 04. 14:37

A belső árnyékolók csoportjába tartozik a szalagokból, más néven lamellákból álló szalagfüggöny, mely Budapesten nagyon közkedvelt.

Korábban inkább irodákban, üzlethelyiségekben használták, de napjainkban már a lakások dekorálásának is fontos elemévé vált. A lamellák elfordításával kiválóan szabályozható a fény mennyisége, amit szeretnénk a helyiségbe bebocsátani. Emellett fontos funkciója, hogy hagyományos társához, a textilfüggönyhöz hasonlóan az igényeknek megfelelően el lehet húzni oldalra, tetszőlegesen félig vagy az ablak teljes szélességében. Természetesen a módszer egy kicsit más, hiszen a szalagfüggöny nem egybefüggő textilből áll, hanem hosszú szalagszerű lamellákból.

A szalagfüggöny lamellái nem csíptetőkkel kapcsolódnak a karnishoz, hanem úgynevezett vállfákkal. Ahhoz, hogy a szalagok szép simák és egyenletesek legyenek, minden lamella alján van egy súly, aminek segítségével kisimul az anyag. A lamellák alját dekoratív gyöngylánc kapcsolja össze, melynek segítségével együtt tudnak mozogni a szalagfüggöny egyes darabjai.

Ez a nagyszerű találmányt az első időkben szintetikus textilszövetből készítették. A technikai vívmányok hatására mostanában akár thermofüggönyt, éghetetlen üvegszálast, alupigmentált és bambusz szövetes változatot is lehet vásárolni.

Az alapján is ki lehet választani a szalagfüggöny anyagát, hogy teljes sötétséget szeretnénk a helyiségben, ahová felrakjuk, vagy pedig szívesen vesszük, ha átsejlik az anyagon a kintről beszűrődő fény. Ennek érdekében különböző szálsűrűségű és vastagságú szövetekből gyártják ezeket a kiváló árnyékolástechnikai eszközöket.

Persze nemcsak az anyagával, fényáteresztő képességével lehet a szalagfüggönyöket kategorizálni. A színskála számos színében pompázhat a megvásárlásra kerülő szalagfüggöny, mely Budapesten egyre nagyobb választékban kapható. A lehetőségek kihasználásának csak a lakás színvilága szabhat határt. Természetesen az irodákban szolidabb színek alkalmazása a javasolt, de a lakásban csak a saját képzeletre van bízva a választás.

A szalagfüggönyök felhasználásának nagy előnye, hogy íves és ferde felületek árnyékolására is jól alkalmazhatóak. Ív esetén a karnis formája adja meg a lamellák helyzetét, a ferde felületeknél pedig a lamellák hossza áll az esztétikus kivitelezés szolgálatába.

Az árnyékolás mellett másik funkciója a szalagfüggönyöknek a térelválasztás. Esztétikus látványban van része a szemlélőnek, ha két nagyobb helyiség szalagfüggönnyel van elválasztva.

Természetesen a dekorációs elemek is befészkelik magukat a tartozékok közé, különböző kivitelű és színvilágú karnist lehet választani, a lamellák aljára pedig nemcsak hagyományos fehér színű súlyt lehet tenni, hanem úgynevezett design súlyok között is lehet válogatni, mely szalagfüggöny kiegészítők egyre népszerűbbek Budapesten a lakástulajdonosok körében.

A hagyományos textilfüggönnyel szemben nem kell leszedni a helyéről, könnyen tisztítható, anyagától függően száraz vagy nedves ronggyal kell letörölni, célszerűen a normál portalanítás folyamatába beillesztve, és már újra eredeti formájában tud ragyogni.